Nyt on taas se aika syksystä, jolloin piikikkäät kastanjankuoret putoilevat puista ja halkeavat. Paikalliset asukkaat käyvät niitä keräämässä metsästä muovikassit täyteen. Lähikylissä on viime viikkoina näkynyt ilmoituksia "kastanjajuhlista" (castagnata) ja eilen sunnuntaina päätimme käydä katsomassa mistä on kyse.

***

This is the time of autumn when the spiky chestnuts fall from the trees and crack open. Local people go into the forest and collect them. During the last weeks in the nearby villages there has been advertisements about "chestnut parties" (castagnata) and yesterday on Sunday we went to see what it is all about.

Kastanjoiden lisäksi tarjolla oli myös viiniä.
1998893.jpg
In addition to chestnuts there was also wine on offer.

Kastanjat myllytettiin ensin peltitynnyrissä (miehet taustalla) niin, että niiden kuoriin tuli pieniä koloja, etteivät kastanjat poksahda rikki kypsentämisen aikana. Sitten ne kipattiin suureen pyörivään verkkotynnyriin ja paahdettiin täydellä tulella.
1998898.jpg
First the chestnuts were put in a metallic drum (men in the background) and given a good stir in order to break the shell a little bit, otherwise they would explode during cooking. After that they were put in a big rolling mesh barrel and were roasted on full fire.

Paahtamisen jälkeen kuumat kastanjat laitettiin paperipusseihin myyntiä varten. Jalkapallokentän reunoille aseteltujen pöytien ääressä oli kauniina ja aurinoisena sunnuntaipäivänä paljon ihmisiä syömässä kastanjoita ja siemailemassa viiniä. Aika tuhtia tavaraa olivat, yksi pussillinen riitti hyvin kolmelle.
1998905.jpg
After roasting the hot chestnuts were put in paper bags to be sold. On a sunny Sunday there were quite a lot people sitting by the tables and eating hot chestnuts and drinking wine. The chestnuts were pretty heavy food, one bag was enough for three.